tiistai 11. helmikuuta 2014

Aamupalahommia

Rahkaa, puuroa, muroja, maitoa, ei mitään, leipää, kahvia, kahvia, kahvia, kahvia...... Viikonloppuna brunssi ja vähän lisää kahvia.
Word, sister.


Aamiainen - Jätätkö väliin? Syötkö aina samaa veteen keitettyä kaurapuuroa? Vai vietätkö aamuisin kenties päivän herkullisimman hetken? Tänään puhisen vähän tuosta ravitsemustieteilijöiden lämmöllä suosittelemasta, mutta kiireisten perheenäitien, opiskelijoiden ja työnarkomaanien sivuuttamasta powerpalasta.

Alkuperäinen tarkoitukseni oli oikeastaan kirjoittaa teille ensin omasta tarinastani ja siitä miten löysin elämälleni uuden liikunnallisemman ja terveellisemmän suunnan, mutta koska writer's block hyökkäsi päälle kuin Mike Tyson päädyin tällaiseen - noh - vähän arkisempaan postausaiheeseen.
Tätä minä söin aamupalaksi tänään: 2 kiwiä, hunajamelonia, banaani, 25g maapähkinävoita ja kananmuna + 2 valkuaista. Ja tietysti päälle reilu kuppi tummapaahtoista kahvia, mustana. Tästä kertyi vajaat 400g hedelmiä, 20g proteiinia ja n. 8g kuitua. 

Eikä edes vaatinut Hans Välimäkimäisiä keittiömestaritaitoja. Minun aamiaishistoriani on poukkoileva ja monivaiheinen. Olen siirtynyt lapsuuden sokerimuroista, lukioajan aamupalattomuuden kautta tylsään jokapäiväiseen mätetäännaamaanennenkuinpainetaantöihin puuroon ja nyt vihdoin viimeisten puolen vuoden aikana olen löytänyt itsestäni aamuherkuttelijan.


Tuunattu aamupuuro: Kuntokauralla syntyy maitoon keitettynä aika herkkumätöt. Laiskempi (lue allekirjoittanut) lyö päälle mangososetta vauvanpurkista ja kylkeen vähän pähkinävoita. Tällainen turaus sisältää reilut 400kcal, vajaa 20g prodea ja vajaat 10g kuitua. Urheilija, jolla proteiinin tarve on suurempaa heittää kylkeen vielä raejuustoa tai puuron sekaan vähän heraa.


Miksi aamulla muka kannattaa syödä? Mitä jos ei maistu?

Aamupala kannattaisi pistää poskeen siksi, että yön jälkeen verensokeri on paastotilassa ja aivot tarvitsevat toimiakseen hiilihydraattia. Aamukooma - tuttua, anyone? Aamupalan tehtävä on herätellä aineenvaihduntaa ja antaa vireyttä päivään. Jos skippaa aamupalan, keho menee ikään kuin pysähdyksiin ja alkaa säästellä energiaa. Pahimmassa tapauksessa seuraava ateria on jokin "lounaantapainen" snickerspatukka iltapäivällä, kun luonnollinen nälkä on jo muuttunut huutavaksi makean himoksi.

Kunnon aamiaisen kolme yksinkertaista periaatetta

1) Kattaa noin 20 % päivittäisestä energian saannista
2) Sisältää nälkää pitävää proteiinia ja pitkäketjuisia hiilihydraatteja 
3) Maistuu herkulta ja pelastaa ankeammastakin maanantaimoodista


Loppuun vielä resepti omaan tämän hetkiseen lemppariaamiaiseeni:

1dl Kuntokaura -hiutaleita
1 rkl kookoshiutaleita
1 rkl tummaa sokeritonta kaakaojauhetta
1 rkl agavehunajaa
1 kananmuna
ja n. 75g sulatettuja pakastevadelmia.

Kaikki sekaisin kuppiin ja mikroon noin 2-3 minuutiksi. Mikrosta kuppi nurin lautaselle ja viereen lisää hedelmiä, marjoja, maapähkinävoita (arvaako joku jo tähän mennessä mikä on kahvin ohella mun aamun tärkein komponentti) tai vaikka sitä raejuustoa. Ja avot - aamuherkku on valmis!Tuollaisen aamiaisen jälkeen jaksaa vaikka seuraavaa.... 


Mitä te syötte aamulla? Vai syöttekö mitään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti